Η Μάνη & η ιστορία της
Η Μάνη είναι ιδιόρρυθμος και διαφορετικός τόπος. Έχει μια άγρια, ξερική ομορφιά που γοητεύει και εμπνέει τους επισκέπτες. Σε κάθε διαδρομή στη Μάνη υπάρχουν πύργοι και πυργόσπιτα, από τα οποία, τα περισσότερα είναι καλά διατηρημένα, οικισμοί και παλιές εκκλησίες που προσφέρουν όμορφη θέα ανάμεσα σε μυρωδιές από θυμάρι, φασκόμηλο και ήχους της θάλασσας.
Οι διαδρομές στη Μάνη είναι μοναδικές! Αρχικά ο επισκέπτης ξαφνιάζεται από τον ξερό τόπο που δείχνει ξένος και αφιλόξενος, όταν όμως πλησιάζει, ο ταξιδιώτης διαπιστώνει την άγρια ομορφιά του τοπίου. Πολλοί είναι οι μικροί πέτρινοι πύργοι που αποτελούσαν άλλοτε φυλασσόμενο καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής από τους λογής λογής “επιδρομείς”. Εκκλησιές, μικρο-συνοικισμοί, μονές, νεκροταφεία και πολλά χτήματα κλεισμένα με μάντρες από ξερολιθιά συνθέτουν την εικόνα που αφήνει να εννοηθούν οι ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες που έχουν ζήσει οι κάτοικοι της Μάνης.
Η Μάνη βρίσκεται σε ιδιάζουσα γεωγραφική περιοχή, συγκεκριμένα η ιστορική και πολιτισμική Μάνη εκτείνεται πρακτικά στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου. Βρέχεται ανατολικά από τον Λακωνικό κόλπο και δυτικά από τον Μεσσηνιακό. Η πλευρά της Μέσα Μάνης, που βλέπει στον Λακωνικό κόλπο, ανατολικά δηλαδή, λέγεται και Προσηλιακή Μάνη (προς τον ήλιο). Είναι άγρια και πετρώδης αλλά διαθέτει καταπληκτικές και μοναδικές παραλίες. Η Μάνη βρίσκεται στο πόδι που καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία υπήρχε η φυλασσόμενη από τον Κέρβερο είσοδος του Κάτω Κόσμου.
Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, με πατέρα από τη Μονεμβάσια και μάνα από το Γύθειο περιγράφουν χαρακτηριστικά τον τόπο:
«Eτούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή,
σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια,
σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τ’ αμπέλια του.
Δεν υπάρχει νερό. Mονάχα φως.
O δρόμος χάνεται στο φως
κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο»...
Ψάχνοντας την ετυμολογία του ονόματος Μάνη, φαίνεται ότι κατά μία εκδοχή, προέκυψε από το «Μαΐνη». Το βυζαντινό κάστρο της Μαΐνης, που ίσως χτίστηκε επί Ιουστινιανού. Άλλες εκδοχές θεωρούν ότι το «Μάνη» προέρχεται από το λατινικό «manus», δηλαδή το χέρι. Λένε ακόμα ότι οι ναυτικοί όταν πέρναγαν το ακρωτήριο Ταίναρο, ονόμαζαν την περιοχή, που έμοιαζε με βαχίονα, «brazzo di Maina» (το μπράτσο της Μάινας) . Σε μια άλλη εκδοχή, οι ναυτικοί, όταν περνούσαν από την περιοχή, έκαναν «μάινα» τα πανιά, δηλαδή τα μάζευαν, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Υποστηρίζεται και ότι ίσως η Μάνη να πήρε το όνομά της από το λατινικό «manes», που θα πει ψυχή, ακόμα λένε ότι μπορεί να πήρε το όνομα από το χαρακτήρα των κατοίκων που ήταν οργισμένοι (μανία-μάνητα).
Ο δύσβατος, απόκρημνος και αποκομμένος αυτός τόπος, στερημένος από σημαντικούς φυσικούς πόρους, έγινε για μεγάλες ταραγμένες περιόδους ασφαλές καταφύγιο και ορμητήριο για κυνηγημένους. Εκείνη την περίοδο αποτέλεσε το σπίτι πολυάριθμου πληθυσμού ο οποίος διατηρούσε εκείνη την εποχή αρχέγονα ήθη και έθιμα. Ένοπλες μεγάλες οικογένειες, αγωνίζονταν για την προάσπιση των ζωτικών χώρων και συντηρούσαν το δικό τους τρόπο ζωής που είχε ξεχωριστά γνωρίσματα. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν το καταφύγιο για ομάδες ένοπλων αγωνιστών.
Στην πορεία της ιστορίας βέβαια και μετά τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή, οι κάτοικοι απορροφήθηκαν από τα αστικά κέντρα και η τοπική κοινωνία συρρικνώθηκε. Σύμφωνα με το βιβλίο “Μάνη”, Εκδόσεις “Ανάβαση” 2014, στο 19ο αιώνα οι κάτοικοι της Μάνης στην περίοδο της επανάστασης του 1821 ήταν 32.000-37.000 και στο τέλος του αιώνα είχαν φτάσει τους 50.000. Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι κάτοικοι της Μάνης αντιπροσώπευαν περίπου το 1/40 των κατοίκων της Πελοποννήσου. Ο μικρός πληθυσμός της Μάνης έχει συντελέσει πολύ στη διατήρηση της εικόνας της περιοχής και στον πολύ αργό ρυθμό μετασχηματισμού του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Έτσι η Μάνη έχει μείνει ένα ξεχωριστό μέρος που διατηρεί ως σήμερα αναλλοίωτα τα φυσικά χαρακτηριστικά που είχε και πριν από 2 αιώνες.
01
Ο δρόμος “κατρακυλάει” κατεβαίνοντας με στροφές και φτάνει στον όρμο του Λιμενίου και τον κόλπο του Οιτύλου, στον Μεσσηνιακό κόλπο.
Το Λιμένι βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο “Trapela Luxury Suites”, που προσφέρει καταπληκτική θέα στο Καραβοστάσι και στο Νέο Οίτυλο, αλλά και σε όλον τον κόλπο του Οιτύλου. Το όμορφο ψαροχώρι Λιμένι με τις πεντακάθαρες παραλίες, είναι και η πατρίδα του Πέτρου Μαυρομιχάλη, ιστορικού προσώπου γνωστού από τον αγώνα κατά της τουρκοκρατίας. Στο Λιμένι υπάρχουν γραφικές ψαροταβέρνας με φρέσκα ψάρια και τραπέζια πάνω και δίπλα στην παραλία.
02
Σε απόσταση 14 χλμ από το ξενοδοχείο “Trapela Luxury Suites”, δίπλα στη θάλασσα, βρίσκονται τα περίφημα Σπήλαια Διρού. Σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις θεωρούνται ως τα ωραιότερα σπήλαια της Ευρώπης και από τα σημαντικότερα σπήλαια παγκοσμίως και είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο.
Μετά την επίσκεψη στα σπήλαια Διρού, οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στην πεντακάθαρη παραλία, στην οποία υπάρχουν καταστήματα και ταβέρνες.
03
Το κατώφλι της Μάνης, ένας εντυπωσιακός προορισμός! Θαλασσινό και βαθυγάλανο το όμορφο Γύθειο καθρεφτίζει τα χρώματά του στα νερά του Λακωνικού κόλπου. Διάσπαρτα εκκλησάκια, πέτρινα σοκάκια, το Αρχαίο Θέατρο της πόλης, το νησί Κρανάη, ο Πύργος Τζανετάκη, ο Φάρος σαν ακοίμητος φρουρός.. και από την άλλη θαλασσινές λιχουδιές, γευστικοί πειρασμοί, πεντανόστιμοι μεζέδες, ουζάκι και δροσερά κοκτέιλ.
04
Στα 4 χλμ από το ξενοδοχείο βρίσκεται η Αρεόπολη, η οποία απέχει 26 χλμ από το Γύθειο, 60 από την Σπάρτη, 79 από την Καλαμάτα και 295 από την Αθήνα και τον Πειραιά.
Πήρε το όνομά της από τον θεό του πολέμου Άρη, ή κατ' άλλους επειδή είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους.
Εδώ βρίσκεται η καρδιά της Μάνης. Περπατώντας στα στενά παλιά, αλλά καλοδιατηρημένα, γραφικά καλντερίμια της Αρεόπολης οι επισκέπτες θα συναντήσουν το ναό των Ταξιαρχών, κτίσμα της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821. Εδώ την ημέρα αυτή οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κήρυξαν την επανάσταση, υψώνοντας το λάβαρο, «Νίκη ή Θάνατος», του αγώνα εναντίον των Οθωμανών κατακτητών. Ο ναός κτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 18ου αιώνα. Είναι μεγάλος, μονόχωρος, θολοσκεπής, με σταυροειδώς διατεταγμένες καμάρες, με χαρακτηριστικό πενταώροφο καμπαναριό, που προστέθηκε το 1836.
05
Η συνέχεια της εξερεύνησης στη Μάνη δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει μια στάση στον όμορφο Γερολιμένα, τον παραθαλάσσιο οικισμό, που πιθανότατα πήρε το όνομά του από τον χαρακτηρισμό του ως «ιερού λιμανιού» στην αρχαιότητα.
Φωλιασμένος στον φυσικό ομώνυμο όρμο, ο Γερολιμένας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 27 χλμ από το ξενοδοχείο και υπήρξε ορμητήριο των Μανιατών πειρατών. Στον όρμο του Γερολιμένα υπάρχουν υπόγεια ρεύματα έτσι ακόμα και το καλοκαίρι τα νερά είναι παγωμένα και ιδιαίτερα αναζωογονητικά.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς το νότο, μια διαδρομή μέσα από ένα "σεληνιακό" τοπίο, όλο πέτρα, την πέτρα που χαρακτηρίζει τη Μάνη, οι εκδρομείς φτάνουν στο γνωστό Μανιάτικο οικισμό Βάθεια (36 χλμ από το ξενοδοχείο), που αναστηλώθηκε την δεκαετία του 1980.
Χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, η Βάθεια, με πύργους και πυργόσπιτα που παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή και θυμίζουν πως κάποτε το μέρος αυτό υπήρξε οχυρό ισχυρό. Η λιτή όψη του οικισμού εκπέμπει δύναμη και έχει αποτυπωθεί σε πολλές φωτογραφίες. Ο οικισμός αυτός έχει φωτογραφηθεί από όλους τους επισκέπτες της περιοχής. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της Βάθειας, ο επισκέπτης νομίζει ότι βρίσκεται σε ανοιχτό μουσείο και αγναντεύοντας τη θάλασσα, περιμένει ίσως να δει πειρατικά καράβια να προβάλλουν στο πέλαγος.
Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή στη Δυτική ή Αποσκερή Μάνη, σε 43 χλμ από το ξενοδοχείο “Trapela Luxury Suites”, οι εκδρομείς θα έχουν φτάσει στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, στο ακρωτήριο Ταίναρο (ή Κάβο Ματαπά), τα Μεταπέα Άκρα των αρχαίων. Εδώ σύμφωνα με τη μυθολογία υπήρχε και η φυλασσόμενη από τον Κέρβερο, Πύλη του Αδη, είσοδος του Κάτω Κόσμου
06
Αποτελεί ένα παγκόσμιας ακτινοβολίας απέραντο μουσειακό μνημείο με αυτοκρατορικό παρελθόν και ξεχωριστή ιστορική αξία. Επίσης το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά που στεγάζεται σε διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754 περιλαμβάνει πολλές συλλογές από ανάγλυφα, χειρόγραφα και κοσμήματα.
07
Σαν πλωτό φρούριο, περιτριγυρισμένη από ορμητήρια πειρατών και κουρσάρων, Η Μονεμβάσια συνδυάζει μοναδικά την γεωμορφία του βράχου μαζί με τα ανθρώπινα τεχνικά οχυρωματικά έργα.
Δραστηριότητες
Το Λιμένι και η γύρω περιοχή προσφέρεται για μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων.
Τα εντυπωσιακά τοπία, τα απότομα βουνά, η έντονη ακτογραμμή κι ένα ευρύ δίκτυο καθαρισμένων και σηματοδοτημένων μονοπατιών καθιστούν το Λιμένι και τη περιοχή της Νοτιοδυτικής Λακωνίας ιδανική για μια σειρά από δραστηριότητες.
Ψάρεμα
Πεζοπορία
Θαλάσσια Σπορ